Stap 3

Start met je opleiding

Zo, je bent klaar om te starten aan je opleiding. Je bent nu een volwaardige stagiair-brandweerman/-vrouw. Ervaren brandweermannen en -vrouwen staan in voor de opleiding. Zij beschikken over heel wat terreinervaring waardoor de opleiding ook heel hands-on is.

Bij aanvang van je opleiding krijg je een stagebegeleider toegewezen die je wegwijs maakt binnen je brandweerpost.

Traject
De opleiding om je te scholen tot brandweerman/-vrouw, ook wel gekend onder de naam B01-opleiding, bestaat uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit zes modules, deel twee uit vijf modules. Na bepaalde modules staat er ook een examen op de planning en indien nodig ook een herexamen.

Locatie en lesuren
De opleiding wordt georganiseerd door brandweerschool Wobra. Afhankelijk van het aantal cursisten én de beschikbaarheid kan de opleiding in verschillende lescentra worden georganiseerd. Je kan hierbij opteren om de opleiding te volgen op je voorkeursdag die dan wel voor de hele periode geldt.

  • donderdag: 8u30-17u30
  • of dinsdag- én donderdagavond: 18u-22u*
  • of zaterdag: 8u30-17u

*onder voorbehoud van het aantal cursisten

Bezoldigd
Vanaf het moment dat je als stagiair-brandweerman/-vrouw start aan je opleiding en je ook actief deelneemt aan de oefeningen in je brandweerpost, ontvang je hiervor een vergoeding. In 2020 is het inkomen verwerfd uit de brandweer belastingsvrij tot 6.120 euro. De uitbetaling van het loon wordt per kwartaal geregeld.

Dit uurloon stijgt navenant de opbouw van je anciënniteit of bij een bevordering.

  • stagiair: € 12,62/ uur
  • beginnende brandweer: € 14,54/ uur

Dienstkledij
Om naar je opleiding te gaan, ben je verplicht om dienstkledij te dragen. Vaak wordt dit ook benoemd als je kazernekledij. Deze outfit wordt overigens ook vaak gedragen tijdens informele momenten met de brandweer.

De dienstkledij omvat een dienstbroek, dienstjas, polo en een zichtbare schouderbadge van je zone.

Interventiekledij
Als stagiair-brandweerman/-vrouw, ontvang je ook persoonlijke interventiekledij. Die bestaat uit: een interventiebroek, interventiejas, brandwerende nomex-overall, interventielaarzen, nomex-muts, interventiehelm, brandhandschoenen en een fluohesje.

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag